به گزارش مشرق، «آمادو عبدالرحمان»، سخنگوی شورای نظامی حاکم بر نیجر اعلام کرد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با همکاری فرانسه از شرکت نمایندگان نیجر در مجمع عمومی سازمان ملل جلوگیری کرد.
عبدالرحمن در گفتوگو با شبکه تلویزیونی« RTN» گفت: «دبیر کل سازمان ملل متحد با تبانی با فرانسه و سران کشورهای مجمع اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (ECOWAS) با ممانعت نماینده نیجر از شرکت در هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، مأموریت خود را به عنوان دبیرکل انجام نداد.»
وی دراینباره افزود که اعضای نظامی حاکم بر نیجر قویاً این تصمیم دبیرکل سازمان ملل متحد را محکوم میکنند و آن را به عنوان مداخله در امور داخلی نیجر توصیف کردند.
کودتای ۲۶ ژوئیه (۴ مرداد) در نیجر یکی از هشت کودتای غرب و مرکز آفریقا از سال ۲۰۲۰ است که قدرتهای جهانی را نگران تغییر حکومت نظامی در سراسر منطقه کرده است. در نتیجه این کودتا تأثیر منطقهای فرانسه که نفوذش بر مستعمرات سابقش در سالهای اخیر در غرب آفریقا کاهش یافته بود، حتی کمتر هم شده است. نیروهای فرانسوی پس از کودتاهای قبلی در کشورهای همسایه مالی و بورکینافاسو از این کشورها بیرون رانده شدهاند و اکنون در نیجر نیز نمیتوانند بمانند.
پس از کودتا، احساسات ضد فرانسوی در نیجر افزایش یافته است. احساسات ضدفرانسوی بویژه از هفته گذشته که فرانسه دستور حکومت نظامی برای خروج سیلوین ایت، سفیر خود، را نادیده گرفت، تشدید شده است.
روز شنبه نیز در خارج از پایگاه نظامی فرانسه، معترضان گلوی یک بز را که لباسی به رنگ فرانسوی پوشیده بود، بریدند و تابوتهایی را که با پرچم فرانسه پوشانده شده بود، حمل کردند و صفی از سربازان نیجر به آن نگاه کردند. برخی دیگر تابلوهایی را حمل میکردند که از فرانسه خواسته بود که نیجر را ترک کند. خبرنگاران رویترز گفتند که این بزرگترین گردهمایی علیه فرانسه از زمان کودتا بوده است که نشان میدهد حمایت از حکومت نظامی - و تمسخر فرانسه – همچنان پررنگ است.
نیروهای گارد ریاست جمهوری نیجر ۲۶ ژوئیه (۴ مرداد) محمد بازوم رئیس جمهور این کشور را در داخل کاخ ریاست جمهوری در بازداشت قرار دادند و سپس او را از مقامش برکنار کردند. کودتاچیان نیجر روز جمعه ۶ مرداد ۲۸ ژوئیه، ژنرال عبدالرحمن چیانی را به عنوان رئیس شورای انتقالی این کشور منصوب کردند.
نیجر با ۱.۳ میلیون کیلومترمربع مساحت، پهناورترین کشور در منطقه غرب آفریقاست و اکثریت جمعیت ۲۴ میلیون نفری آن را مسلمانان تشکیل میدهند. نیجر هر چند یکی از فقیرترین کشورهای جهان است اما از بزرگترین ذخایر اورانیوم نیز برخوردار است. این کشور تا سال ۱۹۶۰ مستعمره فرانسه بود و در این سال استقلال خود را از این کشور اعلام کرد.